Tokyo, Japan: Sushi, Sumo och Kobe
Tsukijis fiskmarknad benämns som världens största partihandelsplats för fisk och skaldjur. Det finns dock en sak som jag missat i min planering, och det är den lilla detaljen att det är helgdag i Japan. ”Coming of Age Day” är en dag då man firar alla som fyllt 18 år det senaste året. Vilket uppenbarligen innebär att det mesta är stängt.
Jag går runt en liten stund bland alla små restauranger, där några som tur är är öppna, och glider in på ett ställe som serverar sushi. Och vilken sushi sen! Jag är inte helt säker på vilka sorters fisk jag äter, men det är magiskt gott och inte alls speciellt överprisat.


När man är i Japan måste man naturligtvis gå och titta på sumobrottning. För en gångs skull har jag lite tur, för just den här veckan pågår en stor turnering i staden. Biljetten, som jag bokat hemifrån, är såklart överprisad, men det får det vara värt. Jag och en grupp på ett tiotal andra turister möter upp vår guide strax utanför arenan. Guiden är en äldre man som verkar allmänt stressad över att hålla koll på alla. Han berättar lite historia, förklarar reglerna och visar oss runt utanför arenan – och när det blir dags att gå in, försvinner han.
Desto senare på dagen, desto högre rankade är brottarna. Vi kommer in runt 14:30-tiden och allt håller på till runt klockan 18. Ju närmare slutet man kommer, desto mer välfylld blir arenan. Platserna längst ner framför mattan är enligt uppgift riktigt dyra.
Reglerna är ganska enkla – kortfattat pågår en match tills den ena brottaren antingen sätter händerna i marken eller hamnar utanför ringen. Oftast pågår en match bara i 10–15 sekunder, så vi hinner se många matcher. Stämningen ökar i takt med att tiden går, och till slut kommer ”mästaren” in för sin match.



Efteråt tar jag bussen in till city. Jag har sökt upp en restaurang som serverar kobebiff, men som visar sig vara fullsatt. Jag får däremot ett tips om en annan som ligger en halvtimmes promenad bort – så dit går jag. Och jag kommer verkligen inte att bli besviken.
Detta är en riktigt fin restaurang, och här sitter man i en halvcirkel medan kocken står framför och tillagar maten. Det finns i princip två menyer att välja mellan, och jag väljer att gå all-in. Här ska ätas Kobe och annat Wagyu. Och så mycket annat som jag knappt vet vad det är. Måltiden må vara den sammantaget dyraste jag någonsin ätit, men upplevelsen och smakerna var helt magiska!!
Kvällens meny - Laxconfit – serveras med bubblor av lime och yuzu - Stekt anklever (foie gras) - Krämig svampsoppa - Teppanyaki-grillad havsöra med dagens sås - Teppanyaki på exklusiv Kobe-biff och A5-klassad oxfilé av japansk Kuroge Wagyu - Teppanyaki på A5 Kuroge Wagyu – marmorerat (shimofuri) och magert (akami) kött - Vitlöksris och röd soppa med smakrik buljong - Dagens dessert från kocken







