Superenkelt Lantbröd
Om man kommer hem från jobbet och är supertrött men kan verkligen inte gå och sova, ja då kan man ju exempelvis sätta igång och baka bröd. Detta är ett superenkelt och riktigt gott bröd. Jag har tidigare haft svårt att lyckas med just bröd, men detta blev (om jag får säga det själv) riktigt saftigt och gott!
Superenkelt Lantbröd
- 25 g Jäst
- 500 g (5 dl) vatten
- 25 g Smör (rumsvarmt)
- 40 g (ca 2 msk) Mörk Brödsirap
- 750 g (ca 14 dl) Lantbrödsmjöl
- Smula ner jästen i en bunke.
- Häll i 200 g fingervarmt (37º) vatten och rör om så att jästen löser sig.
- Klicka i smöret.
- Häll i sirapen.
- Arbeta in mjölet, lite i taget tills degen känns smidig. Det bästa är om den är något lite klibbig.
- Låt degen jäsa övertäckt, i ca 40 minuter.
- Knåda degen smidig på ett mjölat bakbord.
- Dela degen i två lika stora delar.
- Forma delarna till släta limpor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
- Skär skåror i limporna med en vass kniv.
- Sätt ugnen på 200º.
- Låt limporna jäsa ca 40 minuter.
- Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
- Låt limporna svalna på galler under bakduk.
- Njut!!