Nyttiga frukostbullar
Har man inget att göra en söndag så kan man ju som sagt exempelvis baka frukostbullar.
Dessa är relativt GI-vänliga, även om den mest inbitne GI-fanatikern kanske skulle rata dom. De går dessutom utmärkt att frysa!
Nyttiga frukostbullar
- 50 g jäst
- 5 dl Mjölk
- 0,5 dl Olivolja
- 1 tsk Salt
- 2 tsk Strösocker
- 25 g (1 dl) Vetekli
- 100 g (2dl) Rågmjöl
- 420 g (7 dl) Lantbrödsmjöl
- ca. 180-240 g (3-4 dl) Vetemjöl special
- Ta fram olivoljan så att den är rumsvarm när du skall använda den.
- Smula jästen i en bunke.
- Värm mjölken till den är 37º.
- Häll ungefär hälften av mjölken över jästen och blanda tills den är upplöst.
- Tillsätt och rör om resten av mjölken, olivoljan, salt och socker.
- Häll i (i nämnd ordning) vetekli, rågmjöl, lantbrödsmjöl och till sist vetemjöl special. Tips: Använd elvisp med degkrokar.
- Degen är klar när den börjar släppa från kanterna och det mesta av mjölet är inarbetat.
- Låt jäsa minst 40 minuter under bakduk.
- Knåda degen så att alla luftbubblor försvinner.
- Dela degen i 24 st lika storra delar.
- Gör bollar av varje bit deg och lägg på plåt med bakplåtspapper (Jag använde mig av 2 plåtar).
- Låt jäsa ytterligare minst 30 minuter under bakduk.
- Sätt ugnen på 225º.
- Grädda bullarna i ca 8-10 minuter.
- Låt bullarna svalna på galler under bakduk.