Nyårstårta
När det vankas tillställning med bandet jag spelar med brukar vi alltid dela upp vem som gör vad. Detta gäller tydligen inte mig. Jag har en livsuppgift (enligt dom andra): Desserter. Inte mig emot. En annan sak som också har blivit ”tradition” är att hålla detta hemligt för dom övrigt tills dess att det skall avnjutas. Det finns egentligen ingen anledning till detta mer än att vissa är sjuuukt nyfikna.
Denna gången bestämde jag mig inte för vart jag skulle fira nyår förrens dagen innan, så lite improvisation fick det bli.
Nyårstårta
Tårtan består av en browniebotten, jordgubbsmousse, vit chokladmousse och sidorna är täckta med choklad. Jag använder en springform som är 28 cm
Browniebotten
- Ta ut smöret från kylen så det blir lite mjukt.
- Sätt ugnen på 160º.
- Klä botten av springformen med bakplåtspapper (eller smörj botten. OBS! Ej sidorna!).
- Smält chokladen på låg värme (Choklad skall ALLTID smältas på låg värme) över ett vattenbad.
- Ta bort från plattan och lägg i smöret. Rör om så att det smälter.
- Blanda i socker.
- Blanda i mjölet.
- Vispa upp ägget och häll det sedan i smeten.
- Häll smeten i formen (28 cm) och grädda i ugnen i ca 7 minuter.
Jordgubbsmousse
- 6 st Gelatinblad
- 1 kg Jordgubbar
- 2 dl Strösocker
- 4 dl Vispgrädde
- 2 st Äggvitor (Tips: Spara äggulan till chokladmoussen)
- 2 msk Strösocker
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten (minst 5 minuter).
- Mixa jordgubbarna tillsammans med sockret (2 dl).
- Passera genom en sil.
- Häll lite av jordgubbspurén (ca 1 dl) i en kastrull och värm tillsammans med gelatinbladen på låg värme tills dom har smält. Ta bort från plattan och låt det svalna.
- Vispa grädden fast (ganska hårt men se till så att det inte blir smör).
- Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret (2 msk) och vispa en liten stund till.
- Rör ner gelatinblandningen i resten av jordgubbspurén.
- Vänd försiktigt ner grädden i blandningen.
- Vänd försiktigt ner äggvitan i blandningen.
- Häll smeten över browniebotten i springformen. Tips: Ta bort bakplåtspappret om du har använt det, annars kan det bli kladdigt vid servering.
- Ställ formen i frysen minst 4 timmar (jag hade den över natten).
Vit Chokladmousse
- Lägg gelatinet i kallt vatten (minst 5 minuter).
- Smält chokladen på låg värme över ett vattenbad.
- Vispa äggulor, ägg och socker så det lir fluffigt.
- Vispa grädden fast (ganska hårt men se till så att det inte blir smör).
- Lägg gelatinbladen tillsammans med ca 1 msk vatten i en kastrull och smält på låg värme.
- Häll den smälta gelatinen i äggblandningen.
- Blanda ner chokladen i äggblandningen.
- Vänd försiktigt ner grädden i blandningen.
- Ta ut springformen med jordgubbsmoussen från frysen och häll över den vita chokladmoussen.
- Ställ in i kylen, minst 2 timmar. Vill man snabba på lite kan man ställa i frysen första timmen.
Chokladdekoration
- 250 g Mörk choklad
- Kyl ner en plåt
- Mät ut höjden på tårtat och klipp ut bakplåtspapper med samma bredd.
- Smält chokladen på låg värme över vattenbad.
- Häll i en sprits.
- Lägg bakplåtspappret på den kalla plåten och sprits önskat mönster. Superenkelt!!
Recepten på moussen blir aningen mycket, så jag gjorde några desserter och skickade hem till en kompis också, se bild nedan.