Julgröt
Så var dagen kommen då det var dags att dra igång stora gröt-koket. inspirerad (typ, vi säger så) av mitt arbete där man årligen kokar tusentals ton av denna fantastiska måltid/frukosten/fikan tog jag fram stora grytan och satte igång.
I morgon kommer nämligen delar av släkten hit, och vad passar då bättre att bjuda på såhär dan före dan är ”Ris à la malta”? Ni som känner mig vet att det minsann inte finns plats för något fusk i recepten när det tillagas i det här residenset, så håll här till godo med ett fantastiskt recept på gammaldags risgrynsgröt!
Gammaldags Risgrynsgröt
12 portioner
- 3 rejäla msk smör
- 4½ dl grötris
- 1½ tsk salt
- 3 liter gammaldags mjölk (alternativt lantmjölk etc. Viktigt att den är fet, minst 3%)
- Kanelstänger
- 6 msk socker
Gör så här: Smält smöret i en stor kastrull. Häll i ris, saltet och 1 liter av mjölken. Låt det koka upp (se till att röra runt mest hela tiden, vänd ej bort ryggen, då kokar fanskapet över. Tips från coachen). Häll i resten av mjölken och sänk värmen något. Häll i kanelstängerna. Mängden kanel bestämmer ni själva, jag hade i en hel påse från ”Kockens”, 12 gram. Låt allt koka på svag värme i cirka 40 minuter. Rör om med jämna mellanrum och passa hela tiden så att det inte kokar över!
1 svar
[…] Julgröt […]