Hallon och blåbärspaj
Egentligen gav vi oss ut för att leta svamp, jag, brorsan och Nomi. Det misslyckades ganska brutalt faktiskt. Däremot fick jag användning för min nyköpta fantastiska (och väldigt rosa) bärplockare. Blåbären och hallonen har kommit! Äntligen- och det visade sig finnas en hel del i Håralts djupaste skogar.
Väl hemma var det dags att bestämma hur detta guld skulle förädlas, och vem jag skulle tvinga äta det. Inga större problem faktiskt.
Hallon och blåbärspaj
- 250 g Hallon
- 250 g Blåbär
- 25 g (2 msk) Strösocker
- 8 g (2 tsk) Potatismjöl
- 100 g Smör
- 210 g (2,5 dl) Strösocker
- 150 g (2,5 dl) Vetemjöl
- 5 g (1 tsk) Bakpulver
- 6 g (2 tsk) Vaniljsocker
- 3 g (½ tsk) Salt
- 52 g (1 medelstort) Ägg
- Sätt ugnen på 200º.
- Smält smöret och låt det svalna.
- Häll hallon och blåbär i en bunke.
- Strö över socker (25 g) och potatismjöl och blanda runt väl.
- Smörj en pajform och häll därefter i bären.
- Blanda socker, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke.
- Vispa upp ägget.
- Rör ner ägget och det smälta smöret i mjölblandningen.
- Fördela blandningen jämnt över bären i pajformen.
- Stoppa in i ugnen och grädda på 200º i ca. 30 minuter tills pajen fått fin färg.
- Servera med vaniljsås eller glass!
Det blev paj över som jag bjöd några kamrater på dagen efter- och dom påstår att den är minst lika god att äta kall. Jag föredrar att värma den lite. Smaken är delad som sagt…