Flädermoussetårta med jordgubbar

Det planeras för nyårsfest, och därmed också årets hemligaste meny, eller åtminstone desserten. Denna gången faller valet på en lite somrig och riktigt fräsch tårta- med flädermousse! Tårtan har en riktigt saftig mandelbotten, en härlig mousse och toppas med jordgubbar och ett lager gelé. Kan vara en av de bästa tårtorna hittills faktiskt!

Jag använder en springform med diameter 23 cm. Tårtan kan med fördel förberedas dagen innan.

Mandelbotten

  • 100 g Mandelmjöl
  • 3 st Äggvitor (spara gulan till moussen!)
  • 125 g (1,5 dl) Strösocker
  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Fäst ett bakplåtspapper i botten på springformen och smörj det och kanten på formen.
  3. Vispa äggvitorna hårt.
  4. Tillsätt strösockret och vispa ytterligare någon minut.
  5. Vänd försiktigt ner mandelmjölet.
  6. Bred ut blandningen i formen.
  7. Grädda i botten av ugnen i ca. 25 minuter. Bottnen ska vara gyllenbrun och fast när den är klar. Eventuellt kan den krympa lite i formen, det gör absolut ingenting.

Flädermousse

  • 2 st Gelatinblad
  • 3 st Äggulor
  • 1 dl Strösocker
  • 3 g (1 tsk) Vaniljsocker
  • 0,5 dl Koncentrerad Fläderblomsaft
  • 100 g (1 dl) Vispgrädde
  • 200 g (2 dl) Crème fraiche
  • (Skalet av) 1 st citron
  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten, minst 5 minuter.
  2. Vispa äggulor, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
  3. Värm saften i en kastrull.
  4. Ta bort från plattan och lägg i gelatinbladen.
  5. Låt dessa smälta, rör om lite och låt blandningen svalna något.
  6. Vispa grädden så den blir fast.
  7. Blanda försiktigt i äggblandningen, créme fraiche och finrivet skal av citronen med grädden.
  8. Täck mandelbottnen och ställ i kylen i minst 3 timmar.

Jordgubbs- och flädergelé

  • 3 st Gelatinblad
  • 150 g (1,5 dl) Vatten
  • 1 dl Koncentrerad Fläderblomsaft
  • 1 msk Färskpressad citron
  • 400 g Jordgubbar
  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten, minst 5 minuter.
  2. Häll vatten, fläderblomsaft och färskpressad citron i en kastrull.
  3. Värm blandningen.
  4. Ta bort från plattan och lägg i gelatinbladen.
  5. Låt dessa smälta, rör om lite och låt blandningen svalna ganska mycket.
  6. Rensa och skiva jordgubbarna.
  7. Fördela över flädermoussen.
  8. Skeda gelén över tårtan.
  9. Ställ i kylskåp i minst 2 timmar.
  10. Dekorera eventuellt med lite riven vit choklad.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *