Farmors pepparkakor
Igår gjorde jag pepparkaksdeg efter ett recept som jag hittade på internet. Ganska orutinerat av mig. Idag var jag och min bror bjudna på middag hos farmor. Min farmor råkar vara typ bäst i världen på att baka, så vi började givetvis orda om detta. Då plockar hon fram sitt recept och berättar om det.
-”Detta fick jag av en granntanten 1969, sedan dess har jag aldrig använt något annat”. Och tittar man på hur det ser ut (bilden) så tror jag verkligen henne. ”Fast nu kan jag det nästan utantill” säger hon.
Jag älskar gamla, exakta recept. För det första hade jag extremt svårt att tyda vad där stod, så farmor fick översätta.
Pepparkakor
- 200g Smör
- 250g Farinsocker
- 1 ¾ dl Vispgrädde
- 1 ¾ dl Mörk Sirap
- 1 st Ägg
- 700g Vetemjöl
- 1 msk Ingefära
- 1 msk Kanel
- ½ msk Nejlikor
- 1 struken dessertsked Bikarbonat
Gör så här: Blanda sirap, socker, smör och vispat ägg till en smidig massa. Vispa grädden och blanda i kryddorna. Blanda ihop allt och låt stå 1 dygn i kylen. Grädda i 225º i ugnen.
Givetvis var jag tvungen att fråga exakt hur mycket måttet ”en struken dessertsked” är. Farmor tittar lite på mig med en dumförklarande min, öppnar kökslådan och rotar fram en, just det, dessertsked. ”Lite mindre än en vanlig matsked”. Tydligt och bra. När man bakar måste man ju vara noga. Får även tipset att inte snåla när jag doserar kryddorna. även om man som sagt ska vara noga.
Så nu vet ni!