Crème Brûlée
I ett svagt ögonblick råkade jag lova att göra Crème Brûlée när det blev min tur att arrangera tjejmiddagen. På torsdag råkar det vara min tur. För övrigt bör vi byta namn på den sammankomsten, men det hör inte hit.
Creme Brulee eller Crème Brûlée eller hur man nu väljer att stava det, är faktiskt inte så avancerat att göra som alla verkar tro. Det viktiga är att följa receptet till punkt och pricka. Har ni läst mina tidigare recept så vet ni att jag föredrar att arbeta med exakta vikter istället för volymmått. Hushållsvågen är min bästa vän!
Brûléen går bra att göra några dagar innan och frysa in, sedan är det bara att bränna av när man tar ut de och låta stå 10-15 minuter. Dessutom, som ett tips, kan det vara uppskattat av gästerna att själva få bränna av skapelsen.
Crème Brûlée
6 st
- 100 g (6st) Äggulor
- 90 g strösocker
- ½ Vaniljstång
- 125 g Mjölk (3%)
- 350 g Vispgrädde
- + strösocker att strö över och bränna av med
- Sätt ugnen på 90º.
- Rör ihop äggulorna med hälften av sockret i en bunke.
- Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg dessa tillsammans med stången i en kastrull.
- Häll mjölk, grädde och resten av sockret i kastrullen med vaniljstången.
- Koka upp under konstant omrörning.
- Ta bort kastrullen från plattan och plocka upp vaniljstången.
- Låt svalna några minuter.
- Häll ner vätskan i bunken med ägg och socker.
- Häll ner blandningen i kastrullen.
- Värm blandningen på medelvärme under konstant omrörning tills blandningen blir lätt krämig. OBS! Temperaturen får absolut inte överstiga 83º. Du kommer känna tydligt när blandningen tjocknar och blir krämig.
- Fyll krämen i 6 st portionsformar (9 cm i diameter9.
- Grädda mitt i ugnen ca. 45-50 minuter.
- Låt formarna svalna i kylen.
- Strö ett tunt jämnt lager socker över brûléerna och bränn av dem med en gasbrännare.