Chokladsufflé
Som sagt så är det min tur att hålla i veckans middag, och det viktigaste är ju givetvis efterrätten.
När jag fyllde 29 fick jag en alldeles fantastisk kärleksbok i present, något som givaren har fått återbetalt många gånger om. Undrar om det fanns någon baktanke (haha, haha) med det? Boken heter Sweet! : Desserter och sötsaker och är skriven av Roy Fares. Vartenda recept i denna boken är helt fantastiskt och lagom avancerat. Jag gillar när det är lite utmaning. Receptet nedan är en variant som grundar sig på Roys recept.
Idag skulle det i alla fall bjudas på Chokladsufflé. Till detta gjorde jag en sås genom att helt enkelt koka upp hallon, pressa i en lime och söta med lite florsocker. Allt serverades tillsammans med vaniljglass!
Chokladsufflé
6 st
- 125 g Mörk choklad (Jag brukar använda med 70% kakao)
- 150 g (1½ dl) vispgrädde
- ½ Vaniljstång (jag tog 2 tsk vaniljsocker, hade glömt köpa stången…)
- 60 g (3 st) Äggula
- 150 g (4 st) Äggvita
- 12 g (1 msk) Strösocker
- Smör till formarna
- Strösocker till formarna
- Florsocker att pudra över
- Sätt ugnen på 175º.
- Smörj ugnssäkra formar (ca. 5 cm i diameter, 8 cm höga) med smör och socker. OBS! Mycket viktigt att smörja noggrant så att sockret täcker insidan helt!!
- Hacka chokladen i små små bitar.
- Koka upp grädden och häll över chokladen.
- Rör om tills chokladen har smält och blivit en jämn tryffel.
- Dela vaniljstången och skrapa i fröna.
- Rör ner äggulorna i chokladsmeten och blanda noga.
- Häll äggvitorna i en skål. OBS! Mycket viktigt att skålen är helt ren och torr!!
- Börja vispa på medelhög hastighet med elvisp. Höj till max hastighet efter en liten stund och häll försiktigt i sockret.
- Vispa till äggvitan har blivit som en fast maräng (du ska kunna vända skålen uppochner).
- Vänd försiktigt ner chokladblandningen i marängen med hjälp av en slickepott.
- Fördela smeten i formarna. Viktigt att fylla dom ända upp. Stryk ovansidan slät med baksidan av en kniv eller liknande.
- Grädda mitt i ugnen i 11 minuter tills suffléerna har rest sig. OBS! Öppna inte ugnen förrän det är dags att ta ut dom.
- Servera med hallonsås och vaniljglass!