Blåbärscheesecake
Äntligen var det dags för första ”Halv 8 hos Björn” i den nya lyan, och såhär i bär-tider, vad passar bättre än att bjuda på något under temat Blåbär? Sagt och gjort.
Undertecknad och mor tar en av de sista semesterdagarna och ger sig ut i skogen. Uppenbarligen finns det väldigt gott om bär i år.
Resultatet? Ja enligt gästerna gjorde det succé. Blev till och med hotad 🙂
Kakbotten
Jag använder en springform som är ca 23 cm i diameter.
- 100 g smör
- 250 g digestivekex
- Sätt ugnen på 175º.
- Klipp ut och sätt ett bakplåtspapper i botten på springformen.
- Smält smöret.
- Smula kexen i en mixer.
- Blanda med smöret och tryck ut jämnt i botten på formen.
- Grädda mitt i ugnen i 10 minuter.
- Låt svalna något.
Fyllning
- 250 g blåbär
- 450 g philadelphiaost (naturell)
- 3 st ägg
- 110 g (1 ¼ dl) Strösocker
- Mixa bär, philadelphiaost, ägg och socker till en slät smet.
- Häll smeten i formen.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
Topping
- 400 g (4 dl) Crème fraiche
- 50 g (4 msk) Strösocker
- 8 g (1 msk) Vaniljsocker
- Rör ihop ingredienserna och blanda väl.
- Bred ut fyllningen över kakan.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 10 minuter.
- Låt kakan vila några timmar, gärna över natten.
- Garnera med blåbär, hallon och citronmeliss före servering.