After eight och pärontårta
Inför kalaset i morgon skall det givetvis bakas tårta. Denna tårtan kan med fördel förberedas dagen innan. En tårta med fantastisk smak av mint och päron helt enkelt!
After eight och pärontårta
Jag använder en springform som är 28 cm i diameter.
Kladdkakebotten
Samma botten som jag använder till bland annat Passionstårtan (varför ändra ett vinnande koncept?).
- 150 g smör
- 255 g (3 dl) Strösocker
- 40 g (1 dl) Kakao
- 3 g (1 tsk) Vaniljsocker
- 3 g (½ tsk) Salt
- 2 st Ägg
- 120 g (2 dl) Vetemjöl
- Sätt ugnen på 175º.
- Smält smöret i en kastrull.
- Blanda socker, kakao, vaniljsocker och salt i en bunke.
- Häll i smöret i sockerblandningen.
- Rör i äggen, ett i taget.
- Fäst ett bakplåtspapper i botten på springformen och smörj det och kanten på formen.
- Häll i smeten i formen.
- Grädda i nedre delen av ugnen 18-20 minuter. Vill du ha botten lite mer kladdig- kör kortare tid!
- Låt bottnen svalna.
After eight mousse
- 300 g Mörk Choklad
- 20 st After eight
- 2 st Ägg
- 4 st Äggulor
- 4 st Äggvitor
- 600 g (6 dl) Vispgrädde
- Smält den mörka chokladen över ett vattenbad.
- Lägg i After eight och blanda så att smeten blir slät.
- Ta bort från värmen.
- Rör ner 2 st ägg och 4 st äggulor, och rör tills blandningen är slät.
- Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
- Vänd försiktigt ner skummet i chokladblandningen.
- Vispa grädden ganska löst.
- Rör ner grädden försiktigt i blandningen.
- Häll blandningen över kladdkakebotten och låt stelna i kylen, minst 1½ timme.
Jag hällde faktiskt inte på all blandning, tycker att det nog blev aningen mycket. Använd känsla. Den lär bli uppäten ändå!
Päronmousse
- 2 burkar á 415 g Konserverade päron
- 600 g (6dl) Vispgrädde
- 72 g (6 msk) Strösocker
- 5 g (1½ tsk) Vaniljsocker
- 4 st Gelatinblad
- Grön karamellfärg
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
- Vispa grädde, strösocker och vaniljsocker lätt (fluffig men inte stel).
- Mixa päronen till en slät mor.
- Smält gelatinbladen på spisen med några matskedar av päronmosen.
- Blanda ner gelatinblandningen i det övriga moset.
- Blanda päronmoset med grädden.
- Häll i några droppar karamellfärg.
- Häll blandningen över after eight moussen och låt stelna i kylen minst 4 timmar, gärna över natten.
Inte heller här hade jag på all blandningen, blev aningen för mycket.
Toppa tårtan med riven vit- och mörk choklad.